Pupeny a mladé výhonky rostlin – příprava na jarní pučení
Brzy z jara mají rostliny obzvláštní sílu. Řada planých druhů je v tomto období v ideálním stavu pro přípravu listových salátů. Nedočkavci mohou nechat rašit pupeny v teple domova. Pupeny dřevin lze také naložit do lihu – vyrobíme si z nich tinkturu. Dále budete mít možnost ochutnat jednu z prvních rostlin, co se nám na salát v předjaří nabízí – ptačinec žabinec. Představíme si i řadu dalších rostlin, které lze v tomto ročním období v přírodě pojídat, např. chmelové výhonky, kopřivu, bršlici. Na tomto setkání si řekneme různé teoretické poznatky i praktické recepty, které pak využijeme při následné závěrečné vycházce spojené se sběrem jedlých rostlin.
Lektoři: Ing. Halina Holá, Dr. rer.nat. Petr Karlík
O cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví:
Plané rostliny naší přírody nám nabízejí celoročně obohacení jídelníčku, jejich využití však bylo pozapomenuto. Některé z nich jsou vysloveně výživné, jiné nás lákají svojí chutí. Doplníme si jimi i důležité minerály a vitamíny. Řada z rostlin je nejen zdravých, ale i vysloveně léčivých. Všeobecně známé je užití léčivých rostlin a dalších bylinek ve formě čajů. Chceme účastníky inspirovat k vlastním pokusům s dalšími ne tak běžnými úpravami, jako je např. výroba octů. Na každém setkání názorně předvedeme účastníkům nějakou specifickou techniku úpravy planých rostlin a poskytneme jim ověřené recepty. Drobné vzorky vyrobených produktů si účastníci odnesou domů. Kurzem vás provedou profesionální botanici a zkušení mastičkáři.
Lektoři:
Dr. rer. nat. Petr Karlík – botanik, ekolog a lesník, vysokoškolský pedagog a jeden z autorů projektu Lesní lékárna – popularizátor nevšedních využití planých rostlin.
Mgr. Anička Větvičková – botanička, doktorandka, matka, zkušená kuchařka a vášnivá octařka
Ing. Halina Holá – vystudovaná ekoložka, zapálená bylinkářka a vedoucí infocentra Toulcova dvora