Vycházka spojená s poznáváním, sběrem a ochutnáváním planě rostoucích rostlin

SRAZ v 17:30 před Infocentrem....
Příroda nám poskytuje paletu chutí – jen si správně vybrat. Přímo v terénu si ukážeme zásady sběru a pojídání planých rostlin. Kde tyto rostliny sbírat a kde rozhodně ne? A jak je uchovat? V okolí Toulcova dvora se nachází řada druhů, které můžeme využít. Ve velkém množství zde bude touto dobou sezónní pochoutka – mladé listy javoru mléče.
Klíčem k předejití zdravotním komplikacím ale i smrtelným otravám je správné poznání druhu. Do všech těchto tajů vás zasvětí profesionální botanik.
Lektor: Dr. rer. nat. Petr Karlík
O cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví:
Plané rostliny naší přírody nám nabízejí celoročně obohacení jídelníčku, jejich využití však bylo pozapomenuto. Některé z nich jsou vysloveně výživné, jiné nás lákají svojí chutí. Doplníme si jimi i důležité minerály a vitamíny. Řada z rostlin je nejen zdravých, ale i vysloveně léčivých. Všeobecně známé je užití léčivých rostlin a dalších bylinek ve formě čajů. Chceme účastníky inspirovat k vlastním pokusům s dalšími ne tak běžnými úpravami, jako je např. výroba octů. Na každém setkání názorně předvedeme účastníkům nějakou specifickou techniku úpravy planých rostlin a poskytneme jim ověřené recepty. Drobné vzorky vyrobených produktů si účastníci odnesou domů. Kurzem vás provedou profesionální botanici a zkušení mastičkáři.
Lektoři:
Dr. rer. nat. Petr Karlík – botanik, ekolog a lesník, vysokoškolský pedagog a jeden z autorů projektu Lesní lékárna – popularizátor nevšedních využití planých rostlin.
Mgr. Anička Větvičková – botanička, doktorandka, matka, zkušená kuchařka a vášnivá octařka
Ing. Halina Holá – vystudovaná ekoložka, zapálená bylinkářka a vedoucí infocentra Toulcova dvora