Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Pupeny a mladé výhonky rostlin – příprava na jarní pučení

Čtvrtek 30.3.2023 17:30  20:00
Toulavá karta
Vstupné: Jedno setkání 310,-Kč (Bankovním převodem)
Kde: Zátiší
Věková skupina: 13-100
Organizátor: Toulcův dvůr, z.s.
Kontakty: Lenka Karlíková
Další seminář z cyklu "Plané rostliny k chuti i pro zdraví", tentokrát zaměřený na to, co můžeme z přírody k snědku a ku zdraví získat hned z počátku jara, kdy mají rostliny obzvláštní sílu. O prvních jarních vlaštovkách z rostlinné říše vhodných pro náš organismus si budeme nejen povídat, ale také je ochutnáme, naučíme se vyrábět tinktury a odneseme si spoustu receptů a jarní inspirace.
pupeny-a-mlade-vyhonky-rostlin-priprava-na-jarni-puceni

 

Brzy z jara mají rostliny obzvláštní sílu. Řada planých druhů je v tomto období v ideálním stavu pro přípravu listových salátů. Nedočkavci mohou nechat rašit pupeny v teple domova. Pupeny dřevin lze také naložit do lihu – vyrobíme si z nich tinkturu. Dále budete mít možnost ochutnat jednu z prvních rostlin, co se nám na salát v předjaří nabízí – ptačinec žabinec. Představíme si i řadu dalších rostlin, které lze v tomto ročním období v přírodě pojídat, např. chmelové výhonky, kopřivu, bršlici. Na tomto setkání si řekneme různé teoretické poznatky i praktické recepty, které pak využijeme při následné závěrečné vycházce spojené se sběrem jedlých rostlin.

Lektoři: Ing. Halina Holá, Dr. rer.nat. Petr Karlík

 

O cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví:

 

Plané rostliny naší přírody nám nabízejí celoročně obohacení jídelníčku, jejich využití však bylo pozapomenuto. Některé z nich jsou vysloveně výživné, jiné nás lákají svojí chutí. Doplníme si jimi i důležité minerály a vitamíny. Řada z rostlin je nejen zdravých, ale i vysloveně léčivých. Všeobecně známé je užití léčivých rostlin a dalších bylinek ve formě čajů. Chceme účastníky inspirovat k vlastním pokusům s dalšími ne tak běžnými úpravami, jako je např. výroba octů. Na každém setkání názorně předvedeme účastníkům nějakou specifickou techniku úpravy planých rostlin a poskytneme jim ověřené recepty. Drobné vzorky vyrobených produktů si účastníci odnesou domů. Kurzem vás provedou profesionální botanici a zkušení mastičkáři.

 

Lektoři:

Dr. rer. nat. Petr Karlík – botanik, ekolog a lesník, vysokoškolský pedagog a jeden z autorů projektu Lesní lékárna –  popularizátor nevšedních využití planých rostlin.

Mgr. Anička Větvičková – botanička, doktorandka, matka, zkušená kuchařka a vášnivá octařka

Ing. Halina Holá – vystudovaná ekoložka, zapálená bylinkářka a vedoucí infocentra Toulcova dvora

Registrace Čtvrtek 30.3.2023
Obsazenost
Volná místa stále k dispozici.
15/20
Účastníci
Registrace na akci již byla bohužel ukončena.