Plané rostliny k chuti i pro zdraví... Kůra a semena - dary zimy

Na dalším semináři z cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví si ukážeme, jak se vyrábí žaludová mouka a vypijeme spolu šálek žaludové kávy. Možná ochutnáme i žaludové perníčky a v praktické části se naučíme , jak se vyrábějí jednoduché, ale účinné masti. Kromě vzorku masti si každý účastník odnese také hrst receptů a kopu nových informací a inspirace.
Lektoři: Ing. Halina Holá, Dr. rer. nat. Petr Karlík
O cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví:
Plané rostliny naší přírody nám nabízejí celoročně obohacení jídelníčku, jejich využití však bylo pozapomenuto. Některé z nich jsou vysloveně výživné, jiné nás lákají svojí chutí. Doplníme si jimi i důležité minerály a vitamíny. Řada z rostlin je nejen zdravých, ale i vysloveně léčivých. Všeobecně známé je užití léčivých rostlin a dalších bylinek ve formě čajů. Chceme účastníky inspirovat k vlastním pokusům s dalšími ne tak běžnými úpravami, jako je např. výroba octů. Na každém setkání názorně předvedeme účastníkům nějakou specifickou techniku úpravy planých rostlin a poskytneme jim ověřené recepty. Drobné vzorky vyrobených produktů si účastníci odnesou domů. Kurzem vás provedou profesionální botanici a zkušení mastičkáři.
Lektoři:
Dr. rer. nat. Petr Karlík – botanik, ekolog a lesník, vysokoškolský pedagog a jeden z autorů projektu Lesní lékárna – popularizátor nevšedních využití planých rostlin.
Mgr. Anička Větvičková – botanička, doktorandka, matka, zkušená kuchařka a vášnivá octařka
Ing. Halina Holá – vystudovaná ekoložka, zapálená bylinkářka a vedoucí infocentra Toulcova dvora