Kvašení podzimní úrody a ocet čtyř zlodějů.

Zpracovat podzimní úrodu někdy nebývá jednoduché. Kvašení je jednou z možností, jak s podzimní nadílkou naložit. Kvasné produkty se navíc dají kombinovat s bylinkami a vytvářejí nečekané výsledky, jako je tomu u legendárního octa čtyř zlodějů. Nebojte se této dnes již méně frekventované metody zpracování a přijďte se jí s námi podívat na zoubek.
Workshop je součástí cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví.
Na setkání si přineste vlastní zavíratelnou skleničku o objemu cca 2 dcl.
Lektoři: Mgr. Anička Větvičková, Dr.rer.nat. Petr Karlík
O cyklu Plané rostliny k chuti i pro zdraví:
Plané rostliny naší přírody nám nabízejí celoročně obohacení jídelníčku, jejich využití však bylo pozapomenuto. Některé z nich jsou vysloveně výživné, jiné nás lákají svojí chutí. Doplníme si jimi i důležité minerály a vitamíny. Řada z rostlin je nejen zdravých, ale i vysloveně léčivých. Všeobecně známé je užití léčivých rostlin a dalších bylinek ve formě čajů. Chceme účastníky inspirovat k vlastním pokusům s dalšími ne tak běžnými úpravami, jako je např. výroba octů. Na každém setkání názorně předvedeme účastníkům nějakou specifickou techniku úpravy planých rostlin a poskytneme jim ověřené recepty. Drobné vzorky vyrobených produktů si účastníci odnesou domů. Kurzem vás provedou profesionální botanici a zkušení mastičkáři.
Lektoři:
Dr. rer. nat. Petr Karlík – botanik, ekolog a lesník, vysokoškolský pedagog a jeden z autorů projektu Lesní lékárna – popularizátor nevšedních využití planých rostlin.
Mgr. Anička Větvičková – botanička, doktorandka, matka, zkušená kuchařka a vášnivá octařka
Ing. Halina Holá – vystudovaná ekoložka, zapálená bylinkářka a vedoucí infocentra Toulcova dvora