Cesta ke chlebu
- Mezi programy Snídaně pana Toulce a Cesta ke chlebu doporučujeme rozestup minimálně 2 roky.
- Nutné zjistit alergii na lepek.
Anotace:
V průběhu programu se děti prakticky seznámí s tradiční výrobou chleba. Pomocí cepů vymlátí zrno, umelou mouku a zadělají těsto. Během pečení chlebánků si zahrajeme hru na pole, která nám pomůže uvědomit si vztah mezi upečeným chlebem a péčí o zemědělskou půdu. Každý si pak svůj chlebánek odnese domů.
Cíle:
- Budování vztahu k lidské práci.
- Uvědomění si vztahu mezi péčí o zemědělskou půdu a naším životem.
Poznámky: Upečené pečivo není z hygienických důvodů určeno ke konzumaci. Program je časově náročný a není možné jej zkrátit.
Pro realizaci tohoto programu jsou v 1. pololetí primárně určeny termíny:
- 08.09. - 12.09.2025
- 06.10. - 10.10.2025
- 03.11. - 07.11.2025
- 10.11. - 14.11.2025
- 12.01. - 16.01.2026
- 19.01. - 23.01.2026
- 02.02. - 06.02.2026
- 09.02. - 13.02.2026
Návaznost na RVP na úrovni OVU:
RVP ZV – 1. stupeň
CJS: Uvede příklady dokládající, že člověk, společnost a příroda se navzájem ovlivňují, že každý může svým chováním působit na životní prostředí.
CJS: Porovná, jak lidé žili dříve a jak žijí dnes.
CSP: Zhotovuje výrobky z technického materiálu s využitím tradičních, inovativních a digitálních technologií za dodržení zásad hygieny a bezpečnosti práce.
KOB: Sdílí své myšlenky o variantách budoucího vývoje z hlediska udržitelnosti.
RVP ZV – 2. stupeň
CAP: Vytvoří zjednodušující model vztahů mezi organismy navzájem a prostředím v ekosystému na základě vlastního pozorování a práce s informačními zdroji a na konkrétních příkladech posoudí udržitelnost využívání ekosystému člověkem.
CSP: Zhotovuje výrobky za dodržení zásad bezpečnosti práce.
CAP: Zhodnotí význam přírody pro život člověka na základě vědeckých důkazů a s využitím konkrétních příkladů.
PTU: Vyhodnotí, jaké dopady má jeho chování na udržitelný život, a navrhne, v jakých oblastech by mohl dosáhnout zlepšení situace.
Program realizuje organizace Botič o.p.s.