Nutriční stopa
článek z 22. 2. 2018
Minulou středu 14. 2. nastal půst, který by měl trvat až do Velikonoc. Tradičně šlo o dobu odříkání a očisty, čas bezmasých a nesladkých jídel. Může to být také doba zamyšlení a změny životního stylu. Zamyslet se můžeme například nad tím, jak naše stravovací návyky ovlivňují životní prostředí.
Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy vytvořilo pro srovnání dopadů jídla na životní prostředí a lidské zdraví Kalkulačku nutriční stopy https://nutristopa.cz/.
Pomocí této aplikace můžete zjistit nejen, jakou mají běžné české obědy nutriční stopu, ale také si ji vypočítat pro různé recepty. Stačí do kalkulačky zadat jednotlivé ingredience. Kalkulačka posuzuje u každé potraviny pět kategorií: změnu klimatu, okyselování prostředí, nadbytek živin ve vodě, zábor půdy, úbytek vody.
Zajímavé je, že jídla, která mají nižší dopad na životní prostředí, jsou zároveň pro lidský organismus zdravější.
Tak dobrou chuť.