Morče domácí

Morče domácí pochází z Jižní Ameriky. Dosahuje značné velikosti (až jeden kg) a potřebuje dostatek prostoru. Jsou to mírumilovní živočichové, nikdy člověka nekousnou. Morčata jsou společenská zvířata, která se nejlépe cítí ve skupině. Proto jsou také hodně „upovídaná“. Ve skupině ale vždy musí být pouze jeden samec, dva se mezi sebou perou. Dlouhosrsté jedince je nutné dvakrát týdně učesat. Podobně jako člověk si nedokážou vytvářet vitamín C a jsou odkázáni pouze na jeho příjem. Samičky jsou dlouho březí (63-70 dní), mláďata se rodí osrstěná a dobře vyvinutá. Odstavujeme je ve věku 4 -5 týdnů.

Základ jídelníčku: seno nebo čerstvá píce, zelenina, různé druhy zrnin, tvrdý chléb a větve nejedovatých dřevin k okusu, kousek ovoce. Vždy čerstvá voda nejlépe v uzavřené napáječce.

Důležité: při nedostatku čerstvé zeleniny a ovoce a v zimním období přidávat vitamín C (např. ve formě Celaskonu rozpuštěného ve vodě). V některých zemích je držení jednoho morčete považováno za týrání zvířat, zvířata musí být chována minimálně ve dvojicích.

Morče domácí