Co zakousnout na Zelený čtvrtek?

Stalo se zvykem jíst na Zelený čtvrtek něco zeleného. Někdo to vyřeší něčím z obchodu. Koupí si pažitku, brokolici či zelenou petrželku.

Největší smysl má ale okusit něco z divoké přírody. Něco, co vyrostlo samo od sebe, aniž by tomu člověk nutil nějaký svůj řád. Ochutnat rostlinu, která celou zimu spala ve svých kořenech a na jaře dala všechnu svou sílu do prvních lístků, stojí zato. Právě taková zeleň je tím pravým životabudičem.

 

Divoké byliny můžeme buď jen ochutnávat při procházce přírodou, lze z nich vyrobit i jarní polévku, nádivku, pomazánku či salát. Fantazii se meze nekladou. Při sběru divokých bylin bychom však měli myslet na to, abychom populaci sbírané rostliny nezdecimovali. Vždy si musíme vzít jenom trochu a ideálně jen pár lístků z jedné rostlinky.

 

Jaké jedlé rostliny už ze země vykukují? Jsou to například kopřivy, česneky (medvědí či podivný), divoká pažitka, bršlice kozí noha, různé řeřišnice, listy jahodníku, ptačinec žabinec, sedmikrásky, šťovíky, fialky nebo listy řebříčku a pampelišky.

 

Tak dobrou chuť a hodně zdraví.

 

Naskenované obrázky pochází ze souboru kartiček a plakátů Plané rostliny ve vaší domácnosti od Lipky a Permakultury (CS).

Co zakousnout na Zelený čtvrtek?